Om kiropraktik

Här har jag skrivit lite fakta och sådant som kan vara bra att veta om kiropraktik.

Vad är kiropraktik?

Kiropraktik är en alternativmedicinsk inriktning vars målsättning är att stimulera kroppens förmåga till självläkning. Det är också en vetenskap som bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Kiropraktiken ingår numera i Världshälsoorganisationens (WHO) organ för medicinsk vetenskap, CIOMS.

En kiropraktor är specialiserad på att behandla besvär i rörelseapparaten och effekterna av dessa funktionsstörningar på nervsystemet. Det är en behandlingsform som omfattar bland annat diagnostik, behandling, rehabilitering samt förebyggande av besvär i rörelseapparaten. Kiropraktik är världens tredje största primärvårdsgrupp.

När bör man gå till kiropraktorn?

Om du känner någon smärta (värk, ömhet, stelhet), domningar och stickningar eller om du känner dig sned och orörlig.

Det är vanligast att söka en kiropraktor vid rygg- och nacksmärta. Men behandlingen fungerar också bra vid problem i andra kroppsdelar.

När problemen uppstår är det bra att så fort som möjligt starta behandlingen. Det tar längre tid att behandla och rehabilitera besvär som funnits länge.Vid långvariga besvär eller för dem som har hög belastning på kroppen kan regelbundna behandlingar förebygga symtomen.

Ålder spelar ingen roll, behandlingen anpassas för varje patient. Det går bra att behandla under och efter graviditet. Det går också att besöka kiropraktorn för kontroll av led- och muskelfunktion, för att få hjälp med träningsprogram, kontroll av kroppshållning samt för rådgivning.

Kiropraktik bygger på 3 grundläggande principer

  1. Att kroppen har en medfödd förmåga att anpassa sig till omgivningen, inklusive förmågan att läka sig själv.
  2. Att alla funktioner i kroppen kontrolleras och koordineras av hjärnan via det centrala nervsystemet (CNS).
  3. Att funktionsstörningar (subluxationer) i ryggraden, kraniet, bäckenet eller i någon annan del i den kinetiska kedjan kan orsaka obalans i nervsystemet med nedsatt kroppslig funktion som följd.

Vad gör en kiropraktor?

Som kiropraktor behandlar jag olika funktionsstörningar och smärttillstånd i muskler och leder. Jag letar efter leder med nedsatt rörelseförmåga och spända muskler som gör att det uppstår obalans i det biomekaniska systemet.

Ledens rörelseförmåga kan i stor grad påverka graden av spänning i muskeln/musklerna som styr leden. Med andra ord, inskränkt ledrörelse leder till obalans mellan musklerna som jobbar med leden och kan ge smärta eller irritation. I de spända muskler som får jobba förmycket bildas även så kallade triggerpunkter som oftast avger lokal eller radierande smärta, dessa kan även ge spänningshuvudvärk som många går med större delen av dagen. Mycket stress är också en utlösade faktor för spänningshuvudvärk.

Vid en rörelseinskränkning av en eller flera leder/segment skapas överrörlighet i närliggande leder/segment som en kompensation. Kroppen strävar alltid efter normalt rörelseuttag i sin helhet.

Dessa överröligheter skapar lätt smärta/irritation som kan vara lokal eller utstrålande och kommer i längden bidra till degenerativa förändringar av leden, i ryggraden kan det leda till diskbråck.

Därför är det av stor vikt att återskapa och bibehålla normal rörlighet och balans i kroppens leder och muskler. Kiropraktisk behandling är väldigt effektiv vid både akut och kronisk smärta och ger snabb smärtlindring samt bra vid förebyggande syfte.

Kiropraktisk behandling

Det övergripande syftet med kiropraktisk behandling är att återställa normal funktion i leder, muskler och nervsystem. Som kiropraktor utför jag behandlingarna primärt med händerna till att låsa upp och korrigera funktionsstörningar med de verse olika manuella tekniker. Därav ordet kiropraktor som ursprungligen kommer från grekiskans chiro = händer, praktos = att göra.

Jag flyttar inte någon led utan jag ser till att det sker en separation då man hör det karakteristiska knaket som kallas kavitering. Jag öppnar skonsamt upp leden i riktning från smärtan, så varje moment blir en lättnad för patienten. Justeringarna syftar till att återställa ledfunktionen och att optimera nervsystemets funktion för att förbättra kroppens läkningsförmåga. Jag använder även mig av mobiliserande tekniker.

Muskulär spänning behandlar jag med ischemiskt tryck (triggerpunktbehandling) och töjning då jag använder mig av postisometrisk relaxation (PIR) för att återge optimal ledrörelse och minimerar därmed eventuell smärta samt massage för att öka blodcirkulationen.